FAQ

K: Miten tallennan toisen sukupolven (kesäkuussa 2019 tai sen jälkeen rekisteröity) piirturin ja kuljettajakortin tietoja?

V: Osalle tallennuslaitteista (TachoDrive One, DigiVU+, Optac) löytyy ohjelmistopäivityksiä, joiden avulla voi uusia piirtuteita ja kortteja tallentaa. Päivitykset ovat useimmissa tapauksissa maksullisia. TachoDrive Plus ja D-Box (vanha ja 2-versio) *eivät* ole päivitettävissä.

Kortinlukijalle Arrak DTime Lukija on olemassa maksuton päivitys (versio 2.9.0 päivätty 20.8.2019).

Toisen sukupolven kortteja voi tallentaa myös vanhemmilla laitteilla/ohjelmistolla, mutta silloin tiedot tallentuvat ainoastaan ensimmäisen sukupolven mukaisessa tietorakenteessa - ei saada esim autojen VIN-numeroita eikä koordinaatteja.

K: DTime Lukija ei toimi Windows XP:ssä, mitä avuksi?

V: Uusimmat versiot DTime Lukijasta eivät toimi XP:ssä. Asenna versio 2.7.3 https://download.arrak.fi/updates/setup_dtime_lukija_2.7.3.exe

K: Voiko TachoDrive tallennusavaimelle tallentaa useampaa autoa peräkkäin, paljonko siihen mahtuu?

V: Tyypillinen massamuistitallennus on 100 - 200 kB (kilotavua), TachoDriven kapasiteetti on 128 - 1024 MB (megatavua), joten tikulle mahtuu jopa tuhansia tallennuksia. Tiedot kannattaa kuitenkin siirtää DTime tallennuspalveluun esim. saman päivän aikana tehtyjen tallennusten jälkeen.

K: Työaikaraportissa on minuutteja, jotka menevät yli 60:n, esim 10.80 h.

V: Raportin sarakkeet näytetään oletuksena tunteina kahdella desimaalilla, kyse ei siis ole minuuteista. Desimaalierottimena on piste. 10.80 h on sama kuin 10 tuntia ja 48 minuuttia. Tuntimäärän esitystavan voi muokata Asetukset-valikossa (palkkaryhmä, työaaikaraportin sarakkeet).

K: Työaikaraportissa ei ole dataa, mikä meni pieleen?

V: Ongelmana voi olla jokin näistä:

  • Kyseiselle ajanjaksolle ei ole tallennettu tuntidataa (kortteja, piirturista, wap:sta, rfid:llä, dynafleetistä..)
  • Kuljettaja tai ryhmä ei ole käyttänyt digipiirturilla varustettua autoa ajanjakson aikana (tämä on tavallista kun toimitusjohtaja lukee oman korttinsa ja ajaa raportointia ensimmäisen kerran)
  • Tunnit ovat vain laskematta (raporttia on avattu kalenterinäkymän “Raportti”-napista): paina nappia “Laske tunnit uudestaan”

K: Miten päivärahat lasketaan työaikaraportissa?

V: Päivärahat lasketaan seuraavilla kiinteillä rajoilla (Tilanne 13.11.2008):

  • Työvuoron pituuden ollessa vähintään 10 tuntia ja alle 24 tuntia → osapäiväraha
  • Jokaisesta täydestä 24 tunnista → kokopäiväraha
  • 24 tuntia + vähintään 10 tuntia → kokopäiväraha + osapäiväraha

K: Miten vaihdan työaikaraportissa olevan ajan näytön kellonajaksi (tt:mm)?

V: Valikon kohdassa Asetukset → Työaikaraportin sarakkeet voi muokata raportin sarakkeita. “Tuntimäärän esittäminen” määrä miten aika näytetään. Huomaa että jokaisella sarakkeella on oma asetuksensa.

K: Mitä tarkoittaa “tehdyt tallennukset” listan kenttä “Digit.tarkistus”?

V: Piirturi- ja korttitiedostojen digitaalisella allekirjoituksella varmistetaan ettei tiedostoa ole muokattu ja esim ajo-aikatietoja väärennetty. DTime tarkistaa allekirjoitukset tallennuksen yhteydessä ja jos ne eivät ole kunnossa kentässä “Digit. tarkistus” näkyy montako virheellistä tai puuttuvaa allekirjoitusta tiedostossa on. Korttitiedostostossa on tyypillisesti 11 allekirjoitusta ja piirturista tallennetusta tiedostossa 3 allekirjotusta sekä yksi jokaista tallennettua vuorokautta kohden (esim 3+80 = 83 kpl)

K: Mitä ovat S-alkuiset piirturitiedot joilla on digitaalisen allekirjoituksen virhe?

V: S-alkuiset tiedostot ovat Siemensin tikun tallentamia nopeustieto-tiedostoja. Niiden rakenne on meille osittain tuntematon joten digitaalisen allekirjoituksen tarkistusta ei voi toistaiseksi tehdä.

Päivitys: 11.11.2008 alkaen S-tiedostoja ei enää prosessoida, eikä niistä tule allekirjoitusvirheitä. Ne vain tallennetaan palvelimelle ja käyttäjä voi hakea ne omalle tietokoneelle analysoitavaksi.

K: Mitä tarkoittaa teksti “Raportti hyväksymättä” työaikaraporteissa?

V: Työaikaraportin voi hyväksyä napilla “Hyväksy palkanlaskentaan” raportin ylä- ja alareunassa. Silloin raporttiin tallentuu tieto käyttäjästä ja kellonajasta, raporttiin tulee teksti vihreällä. Hyväksymisen tarkoituksena on tehdä merkintä että lasketut tunnit on tarkastettu ja voidaan käyttää palkanlaskennan perusteena. Tämä on kätevää yrityksissä joissa eri henkilöt tarkistavat tunnit ja laskevat palkat.